|
www.frontda.fora.pl Forum internetowe Dominikańskiego Duszpasterstwa Akademickiego w Lublinie
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Margaret
Dołączył: 08 Gru 2009
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 14:30, 08 Gru 2009 Temat postu: przepisy - mniam. |
|
|
Ulegając ciągłym prośbom publikuję przepis na ciasto marchewkowe
Jest dobry i sprawdzony. A jak ktoś jeszcze nie sprawdził, to pewnie będzie miał jeszcze ku temu okazję - na pewno jeszczę upiekę.
SKŁADNIKI:
4 jaja
400 dag cukru
300 mln oleju
400 dag marchewki
1 puszka ananasa
wiórki kokosowe (ja daję całą paczkę, ale można mniej, większej różnicy nie ma)
400 dag mąki
po 2 łyżeczki: cynamonu, sody, soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE
Pokroić drobno ananasy, zostawić na sitku, żeby ociekły
Zetrzeć drobno marchewkę
Ubić jaja do podwojenia objętości, dodać cukier i mieszać do gładkiej masy. Dodać olej.
Do masy dodać marchewkę, ananasa i wiórki i dokładnie mieszać.
Dodać przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól
Piec około godziny, w 170 stopniach.
MASA
Utrzeć 50 g masła i 100 g serka kremowego (może być philadephia, turek, ostrowia). Dodać przesiany (!) cukier puder. W przepisie jest że 400g, ale to za dużo. Trzeba do smaku pamietając, że ciasto samo w sobie jest skłodkie.
Mniam.
A ja proszę też o kilka sprawdzonych przepisów. Zwłaszcza na czekoladę Marysi i to coś dobrego z czekolady i herbatników, które Magda zrobiła. :)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Dejw
Dołączył: 23 Lis 2009
Posty: 79
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: Pią 0:41, 11 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
A ja Cię poproszę o upieczenie mi takiego ciasta
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Margaret
Dołączył: 08 Gru 2009
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 19:54, 19 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
Mam smaka na sałatkę Eli.. (taką z ryżem i tuńczykiem..)
eh, mniam..
Elu, podasz przepis?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Agnieszka
Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 11:39, 09 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
Hej! Może nie jest to najlepsza pora na takie ciasto, ale tak już dawno chciałam zamieścić tu jakiś fajny przepis a ten akurat mam pod ręką... Kilka razy je robiłam i jest naprawdę wyśmienite!
(a tak nawiasem mówiąc, to pierwsze ciasto śliwkowe jakie pojawia się po wystukaniu w google ;P)
CIASTO ŚLIWKOWE
Trudność: łatwe
Składniki
• 4 jajka
• 2 szklanki mąki pszennej
• szklanka cukru
• cukier waniliowy (16g)
• 250 g margaryny
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• ok. pół kilograma śliwek
• POLEWA:
• 1 jajko
• 200 g kwaśnej śmietany 18%
• 5 łyżek cukru
• 2 łyżeczki cynamonu
Etapy przygotowania
1. Białka ubić mikserem na sztywną pianę razem ze szklanką cukru kryształu i cukrem waniliowym.
2. Margarynę rozpuścić i wystudzić.
3. Do białek dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, żółtka i margarynę, delikatnie wymieszać aż do połączenia się wszystkich składników.
4. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną blachę. Śliwki wypestkować, połówki owoców ułożyć na cieście "brzuszkami" do góry.
5. POLEWA: wszystkie składniki (jajko, cynamon, śmietana, cukier) wymieszać.
6. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180stopni ok. 25 minut, następnie polać ciasto polewą i piec kolejne 25 minut.
7. Jeśli ktoś nie lubi cynamonu można zrezygnować z polewy i po upieczeniu po prostu posypać ciasto cukrem pudrem.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Wielka Chochla
Dołączył: 20 Lis 2009
Posty: 45
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 10:41, 17 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
super
muszę je kiedyś zrobić bo na pewno jest przepyszne
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Agnieszka
Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 16:48, 17 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
tak, tak, jest warte spróbowania;)
Niebawem planuję zrobić w DA sernik "Łzy Wałęsy", którego to przepis też zamieszczę na forum. W końcu trzeba się dzielić tym co dobre
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Agnieszka
Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 16:34, 01 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
Sernik „ŁZY WAŁĘSY"
Sernik „Łzy Wałęsy”
kruche ciasto:
· 2 szklanki mąki
· 3 żółtka
· 1 kostka masła
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· ¾ szklanki cukru
Zagnieść ciasto, schłodzić w zamrażarce, później rozłożyć na blaszce.
masa serowa:
· 80 dag twarogu
· ž szkl. Cukru
· 5 jaj
· sok z jednej cytryny
· budyń śmietankowy
na końcu dodać:
· 2 szklanki mleka
· ¾ szklanki oleju
Wszystko zmiksować, wylać na upieczone ciasto
Piec ciasto w temp. 180°C przez 1 godzinę. Jak ser się zapiecze, wylać na niego pianę z 3 białek, ubić z 3/4 szklanki cukru pudru, moment zapiec (ok.10 min przed końcem pieczenia)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Agnieszka
Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 16:36, 01 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
Wysyłam jeszcze raz bo jakoś dziwnie wyszło Zachęcam do pieczenia
Sernik „Łzy Wałęsy”
kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 1 kostka masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-¾ szklanki cukru
Zagnieść ciasto, schłodzić w zamrażarce, później rozłożyć na blaszce.
masa serowa:
- 80 dag twarogu
- 3/4 szkl. Cukru
- 5 jaj
- sok z jednej cytryny
-budyń śmietankowy
na końcu dodać:
- 2 szklanki mleka
- ¾ szklanki oleju
Wszystko zmiksować, wylać na upieczone ciasto
Piec ciasto w temp. 180°C przez 1 godzinę. Jak ser się zapiecze, wylać na niego pianę z 3 białek, ubić z 3/4 szklanki cukru pudru, moment zapiec (ok.10 min przed końcem pieczenia)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Agnieszka
Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 16:38, 01 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
już nie będę wysyłać po raz trzeci,więc wyjaśnię jedynie, że tam gdzie jest 34 to znaczy 3/4
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|